2002-2003

Pagina's

 • 9
  feb

  februari 2003

  Riverside conversations

  Riverside conversations

  Tegenlicht neemt in deze uitzending voor even wat afstand van de actuele gebeurtenissen in de wereld, en richt de blik op de toekomst. Onder de noemer Riverside Conversations, de plaats van handeling is Riverside Drive, New York, zullen drie vooraanstaande economen een gesprek voeren over de toekomst van de wereldeconomie.

 • 2
  feb

  februari 2003

  Leven in Afrika

  Leven in Afrika

  Opnieuw is er honger in Afrika, opnieuw is Giro 555 ingesteld. Maar deze keer lijkt de schreeuw om hulp niet aan te komen. Nederland is in zichzelf gekeerd geraakt en lijkt niet langer geïnteresseerd in het continent. Daarom voor één keer: een extreme uitzending over een extreem probleem.

 • 26
  jan

  januari 2003

  Amram Mitzna

  Amram Mitzna

  De verkiezingen van 28 januari aanstaande zijn belangrijker dan ooit. Gaan de Israëliërs kiezen voor vrede en democratie, en kiezen ze daarmee voor een staat met duidelijke grenzen en integratie met de andere landen in het Midden-Oosten, of steunen ze blijvend de apartheid en bezetting en kiezen ze voor de status van een gehate staat te midden van de andere landen? Voor het eerst in 35 jaar zijn er twee kandidaten voor het premierschap die duidelijk beide polen vertegenwoordigen; Ariel Sharon, vader en architect van de Joodse nederzettingen, en Amram Mitzna, die binnen drie maanden leider werd van de Arbeiders Partij.

 • 19
  jan

  januari 2003

  Nederland onveilig ?!

  Nederland onveilig ?!

  Al maanden staat Nederland in het teken van politiek en publiek gekrakeel over ‘onze veiligheid’. Maar hoe onveilig is Nederland? Criminoloog Hans Boutellier, officier van justitie Sadik Harchaoui en rechtsgeleerde Dorien Pessers buigen zich, aan de vooravond van de verkiezingen, over deze vraag en hoe de vermeende onveiligheid zich verhoudt tot het grote onbehagen bij de kiezers. Op deze webpagina's vindt u een overzicht van de cijfers, de visies op het thema veiligheid van de drie gasten en de standpunten van de politiek.

 • 12
  jan

  januari 2003

  De val van Milosevic, deel III

  De val van Milosevic, deel III

  In Tegenlicht drie weken lang 'De val van Milosevic', een reconstructie van de politieke ondergang van Slobodan Milosevic, voormalig president van Joegoslavië, vanaf het hoogtepunt van zijn macht na het Dayton-vredesakkoord in 1995 tot zijn gevangenneming in Den Haag. In deze driedelige serie vertellen wereldleiders, oorlogsvoerders, ooggetuigen en slachtoffers over de gebeurtenissen die leiden tot de ondergang van Milosevic. ‘De val van Milosevic’ (The Fall of Milosevic) is een vervolg op 'Death in Yugoslavia', gemaakt door Brian Lapping en Norma Percy van de BBC in co-productie met de VPRO

 • 5
  jan

  januari 2003

  De val van Milosevic, deel II

  De val van Milosevic, deel II

  * NB: Ivm de kijkwijzer mag deze uitzending helaas niet op vrijdagmiddag worden herhaald. In Tegenlicht drie weken lang 'De val van Milosevic', een reconstructie van de politieke ondergang van Slobodan Milosevic, voormalig president van Joegoslavië, vanaf het hoogtepunt van zijn macht na het Dayton-vredesakkoord in 1995 tot zijn gevangenneming in Den Haag. In deze driedelige serie vertellen wereldleiders, oorlogsvoerders, ooggetuigen en slachtoffers over de gebeurtenissen die leiden tot de ondergang van Milosevic. ‘De val van Milosevic’ ( The Fall of Milosevic ) is een vervolg op ‘Death in Yugoslavia’, gemaakt door Brian Lapping en Norma Percy van de BBC in co-productie met de VPRO

 • 29
  dec

  december 2002

  De val van Milosevic deel I

  De val van Milosevic deel I

  In Tegenlicht drie weken lang 'De Val van Milosevic', een reconstructie van de politieke ondergang van Slobodan Milosevic, voormalig President van Joegoslavië, vanaf het hoogtepunt van zijn macht na het Dayton vredesakkoord in 1995 tot zijn gevangenneming in Den Haag. In deze driedelige serie vertellen wereldleiders, oorlogsvoerders, ooggetuigen en slachtoffers over de gebeurtenissen die leiden tot de ondergang van Milosevic. De val van Milosevic (The Fall of Milosevic) is een vervolg op ‘Death in Yugoslavia’, gemaakt door Brian Lapping en Norma Percy van de BBC in co-productie met de VPRO.

 • 22
  dec

  december 2002

  Menselijke grondstoffen

  Menselijke grondstoffen

  Sinds Argentinië eind 2001 getroffen werd door een economische crisis staan veel inwoners er beroerd voor. De middenklasse is nagenoeg weggevaagd, het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft ligt inmiddels boven de 50% en de werkloosheid neemt nog steeds toe. Tegenlicht volgde de laatste dagen van de televisieshow ‘Recursos Humanos’, een dagelijkse show met als hoofdprijs: een baan.

 • 15
  dec

  december 2002

  Debat: Retour Europa

  Debat: Retour Europa

  Op 14 december werd op de Eurotop in Kopenhagen definitief besloten dat de Europese Unie zal worden uitgebreid met tien nieuwe lidstaten. Tegenlicht besteedde op twee manieren aandacht aan de uitbreiding; via de link hiernaast gaat u naar de webspecial AANBOUW EUROPA, een uitgebreide introductie op de nieuwkomers in tekst en beeld. Daarnaast werd op zondag 15 december het rondetafelgesprek RETOUR EUROPA uitgezonden, een discussie waarin de balans werd opgemaakt van de uitbreiding van de EU: hoe zal de Unie er over 25 jaar uitzien?

 • 8
  dec

  december 2002

  Übermensch

  Übermensch

  Op zondag 8 december in Tegenlicht een gesprek met Lee Silver. Deze Amerikaanse geneticus voorspelt dat de biotechnologische revolutie die ruim twintig jaar geleden begon verregaande gevolgen zal hebben voor het menselijke ras. Silver betoogt dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om kunstmatig DNA bij mensen in te brengen. Daarmee kunnen genetische ziektes worden voorkomen, maar ook kunnen bepaalde eigenschappen, zoals intelligentie, versterkt worden. Op termijn zal dit volgens Silver leiden tot een scheiding in het menselijke ras in 'gewone' en 'genetisch verrijkte' mensen.

 • 1
  dec

  december 2002

  De gemiste kans

  De gemiste kans

  Stier Herman was eens Nederlands trots op het gebied van biotechnologie. Maar door tegenwerking van de overheid zijn alle nakomelingen inmiddels afgemaakt en brengt Herman zijn oude dag door bij Naturalis in Leiden. Nederland lijkt daardoor een belangrijke boot te missen. Tegenlicht maakte een reconstructie van de moeizame start van gentechnologie in de polder.

 • 24
  nov

  november 2002

  De Berg

  De Berg

  Derde deel van het drieluik 'De Wankelende Reus', over de macht van de VS. Sinds 11 september 2001 weten we zeker dat de globalisering de wereld weliswaar één maakt, maar tegelijkertijd grote groepen mensen bedreigt en buitensluit. En die groepen stellen zich steeds agressiever op. Maar waarom voelen ze zich eigenlijk buitengesloten? Waarom verwelkomen ze de zegeningen van onze Westerse beschaving en groeiende welvaart niet? Hoe zien degenen die zich bedreigd voelen door globalisering en massacultuur onze beschaving? En valt de kloof, die alsmaar groter lijkt te worden, nog te dichten? In deze uitzending, eerder uitgezonden in DNW in het kader van een reeks naar aanleiding van 11 september, een kennismaking met de idealen van de "closed society".

 • 17
  nov

  november 2002

  Even India bellen...

  Even India bellen...

  Steeds meer kantoorwerk wordt vanuit Amerika en Engeland overgeplaatst naar India. Wie zijn hypotheekaflossing mist wordt telefonisch op de vingers getikt door een jonge Indiase man of vrouw vanuit een van de vele gloednieuwe ‘call centers’ die momenteel in en om Delhi verrijzen. Op 6 november 2002 won regisseur Roel van Broekhoven voor deze uitzending de Dick Scherpenzeelprijs, een prijs voor de beste berichtgeving over niet-Westerse landen in de Nederlandse media. In het kader daarvan zendt Tegenlicht de documentaire op 17 november opnieuw uit in de reeks 'De wankelende reus'.

 • 10
  nov

  november 2002

  De hegemonie van de VS

  De hegemonie van de VS

  Het inleidende deel van een drieluik over de veranderende betekenis van supermacht Amerika. Steeds opnieuw wil Amerika de wereld laten geloven dat zij het voor het zeggen heeft. Tegenlicht zet vraagtekens bij deze zelf uitgeroepen hegemonie. Want wat is er eigenlijk over van het almachtige Amerika? En hoe staat het met de tegenkrachten?

 • 3
  nov

  november 2002

  Weg met de multi- culturele samenleving?!

  Weg met de multi- culturele samenleving?!

  "Aanpassen of wegwezen" is de ondertoon van het politieke debat over minderheden. Maar hoe verhoudt dit politieke gekrakeel in Den Haag zich tot de rauwe werkelijkheid in bijvoorbeeld Leerdam? Ondanks een oer-Hollandse decor met kaas- en glasfabriek, is Leerdam ook al veertig jaar lang heel multicultureel met Molukkers, Turken, Marokkanen en Somaliërs. Recent braken er rellen uit. De aangewezen plek dus om een debat te voeren over de haalbaarheid van de multiculturele samenleving in de praktijk.

 • 27
  okt

  oktober 2002

  Nederland in analyse

  Nederland in analyse

  Na de moord op Pim Fortuyn en de daverende verkiezingsnederlaag van de Paarse coalitie waren de commentaren in het buitenland eensluidend. Nederland had zijn onschuld verloren en was niet langer gidsland, modelstaat of wonder van economisch vernuft. De mythe van veel werd met een simpel pistoolschot verbroken. Maar was het werkelijk zo dramatisch of schuilt onder dit dunne laagje beschaving een volk dat zichzelf slecht kent of werkelijkheid niet onder ogen durft te komen?

 • 20
  okt

  oktober 2002

  Drijfzand, deel II

  Drijfzand, deel II

  Tweede deel van het tweeluik over de wapeninspecties in Irak in de jaren negentig. De Verenigde Staten maken zich op voor een oorlog tegen Irak omdat dit land zich niet zou houden aan de resoluties van de Veiligheidsraad. Maar hoe weigerachtig zijn de Irakezen eigenlijk? Wat hebben de wapeninspecties in de jaren ’90 opgeleverd en waarom ging het in 1998 precies mis? Op 13 en 20 oktober een reconstructie van de wapeninspecties in Irak in de jaren '90, door de medewerkers van UNSCOM die daarbij betrokken waren.

 • 13
  okt

  oktober 2002

  Drijfzand

  Drijfzand

  Een nieuw team van wapeninspecteurs, onder de naam UNMOVIC, vertrok eind 2002 om de waarheid over Saddams vernietigingswapens boven water te halen. De vorige VN missie, uitgevoerd door UNSCOM die ook als doel had Irak te ontwapenen, zou volgens het westen zijn stukgelopen op het gebrek aan medewerking van Irak. Maar uit de reconstructie die Scott Ritter, een van de betrokken wapeninspecteurs, maakte, komt een heel ander beeld naar voren.

 • 29
  sep

  september 2002

  Una storia Italiana

  Una storia Italiana

  Een persoonlijke zoektocht van maker Anna Bucchetti door Italië, een land waar televisie een alles overheersende invloed heeft en alles bepaalt; een land waar veel in handen is van één persoon, de populist Silvio Berlusconi. En die slaagt er steeds beter in om met behulp van zijn imperium de Italiaanse werkelijkheid te beïnvloeden. Op deze pagina's achtergronden en de hele uitzending in realvideo.

 • 22
  sep

  september 2002

  Blühende Landschaften

  Blühende Landschaften

  In het kader van de Duitse verkiezingen op 22 september maakte Tegenlicht een portret van de voormalige DDR en zag dat de Ossies, tien jaar nadat Helmut Kohl hen gouden bergen beloofde, nog weinig reden tot juichen hebben.

Pagina's