intro

 • Brian Lapping: “Ik was eigenlijk anti-televisie”

  Brian Lapping: “Ik was eigenlijk anti-televisie”

  24-dec-2002 1:00:00

  De Engelse documentairemaker Brian Lapping staat al jaren bekend om zijn doorvlochten reconstructies van belangrijke momenten in de recente geschiedenis. Of het nu films zijn over de val van de muur, de Amerikaanse reactie op de aanslagen op 11 september, of over het tijdperk van Milosevic, Lapping krijgt steevast alle wereldleiders, generaals en andere betrokkenen voor de camera. Hoe krijgt hij dat toch altijd voor elkaar?

  Lees meer Brian Lapping: “Ik was eigenlijk anti-televisie”

 • Inleiding op de uitzending

  Inleiding op de uitzending

  19-dec-2002 1:00:00

  Een inleiding op de uitzending door regisseur Marije Meerman, eerder verschenen in de Tegenlicht nieuwsbrief van 19 december. Aanmelden voor de nieuwsbrief kunt u via de link hiernaast.

  Lees meer Inleiding op de uitzending

 • De opkomst en ondergang van Milosevic

  De opkomst en ondergang van Milosevic

  19-dec-2002 1:00:00

  Iedereen herinnert zich nog de beelden van Milosevic, die geboeid per helikopter aankomt bij de gevangenis van het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. Dit moment wordt gezien als het eind van het tijdperk Milosevic in Joegoslavië, een periode waarin de federatie uiteenviel, met oneindig veel leed voor een groot gedeelte van de bevolking. Maar hoe kon Milosevic aan de macht komen, en hoe kon hij zo lang zijn gang blijven gaan in een land wat nog geen dag rijden bij ons vandaan ligt? Een kort historisch overzicht van het tijdperk Milosevic.

  Lees meer De opkomst en ondergang van Milosevic

 • VPRO radio over de uitbreiding van Europa

  VPRO radio over de uitbreiding van Europa

  18-dec-2002 1:00:00

  VPRO's De Ochtenden (Radio 1) besteedde de afgelopen tijd uitgebreid aandacht aan de Europese Unie. Hiernaast een aantal van die uitzendingen in realaudio, de beschrijvingen vindt u hieronder.

  Lees meer VPRO radio over de uitbreiding van Europa

 • Wie verslaat het IMF?

  Wie verslaat het IMF?

  18-dec-2002 1:00:00

  Overal in Argentinië verzinnen mensen allerlei creatieve oplossingen om op één of andere manier met de crisis om te gaan. Op de televisie verschijnen programma’s als ‘menselijke grondstoffen’ en de reality-serie ‘chaos in de stad’. Op straat verkopen mensen eigengemaakte producten, en worden kabels, verkeersborden en zelfs putdeksels gesloopt en verkocht. Ook de Argentijnse ondernemers proberen met veel moeite het hoofd boven water te houden. Dat gebeurt op allerlei manieren, en er worden zelfs producten ontwikkeld die geheel zijn aangepast aan de huidige crisissituatie. Zo kwamen we in een speelgoedwinkel het spel Deuda Eterna (‘Eeuwige Schuld’) tegen, een heus familiespel over de Argentijnse crisis.

  Lees meer Wie verslaat het IMF?

 • Bekijk online: Zeg nooit nooit

  Bekijk online: Zeg nooit nooit

  DNW uitzending over de crisis in Argentinië

  17-dec-2002 1:00:00

  De burgers in Argentinie waanden zich tot voor kort bewoners van een welvarend land, maar in december 2001 was die droom voorbij. Voor het programma De Nieuwe Wereld maakte Marije Meerman in het voorjaar van 2002 een portret van de mensen in Buenos Aires, die zich wanhopig staande proberen te houden in een failliet land. Klik hiernaast om naar de webpagina's bij die uitzending te gaan, of om de uitzending direct te bekijken in realvideo.

  Lees meer Bekijk online: Zeg nooit nooit

 • Reconstructie van de crisis

  Reconstructie van de crisis

  17-dec-2002 1:00:00

  Eind 2001 werd de Argentijnse economie getroffen door een zware crisis, die nog immer voortduurt. Maar hoewel de huidige crisis in omvang de zwaarste is tot nu toe, is het zeker geen unieke gebeurtenis in de geschiedenis van Argentinië. In feite vormt de crisis de apotheose van een continue instabiliteit, zowel op economisch als politiek gebied, die het land al sinds de Tweede Wereldoorlog kenmerkt. Hoe is het mogelijk dat Argentinië al vanaf het begin van de 20e eeuw van de ene in de andere crisis belandt? Lees een reconstructie over hoe het zover heeft kunnen komen via de link hiernaast.

  Lees meer Reconstructie van de crisis

 • Webspecial: Aanbouw Europa

  Webspecial: Aanbouw Europa

  12-dec-2002 1:00:00

  Er wordt deze dagen veel geschreven en gesproken over de aanstaande uitbreiding van de EU. Dat is niet zo gek, want de vergroting van een landenverbond met ruim 75 miljoen inwoners in één keer is een historisch unicum. Maar wie zijn die 'nieuwe Europeanen' eigenlijk? Leer ze kennen in de webspecial Aanbouw Europa die de redactie van Tegenlicht samenstelde.

  Lees meer Webspecial: Aanbouw Europa

 • Uit het archief: BV EUROPA

  Uit het archief: BV EUROPA

  11-dec-2002 1:00:00

  Bekijk nu online een bijzondere Europa-uitzending uit het VPRO archief. In 1997 maakte Diogenes een documentaire over het functioneren van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg. Hoe werkt het systeem en wie zijn de belangrijkste spelers? U kunt de documentaire bekijken door op de link hiernaast te klikken.

  Lees meer Uit het archief: BV EUROPA