intro

Pagina's

 • Tariq Ramadan

  Tariq Ramadan

  Filosoof en islamoloog

  15-mrt-2011 0:00:00

  Tariq Saïd Ramadan is van Egyptische komaf. Hij promoveerde in de filosofie aan de Universiteit van Genève. Door zijn uitgesproken mening over de islam is hij één van de meest bekende moslims uit Europa.

  Lees meer Tariq Ramadan

 • Kogels ontwijken en vertrouwen winnen

  Kogels ontwijken en vertrouwen winnen

  31-dec-2005 1:00:00

  Scott Dalton en Margarita Martinez zijn de twee filmmakers die verantwoordelijk zijn voor La Sierra. Ze zijn allebei doorgewinterde journalisten, die regelmatig reportages maken in Colombia. In hun eerste film, La Sierra, doen ze verslag van het leven in een kleine buurt in Medellin, Colombia, waar een groep jonge mannen en tieners, die gelieerd zijn aan de illegale paramilitaire groeperingen in het land, de dienst uitmaken. Gedurende een jaar worden drie personen uit de buurt intensief gevolgd.

  Lees meer Kogels ontwijken en vertrouwen winnen

 • Gouden Beeld

  Gouden Beeld

  13-dec-2005 0:00:00

  Op twaalf december heeft de Stichting Nederlandse Academy Awards de Gouden Beelden 2005 uitgereikt. In de categorie Informatie ging het beeld naar Tegenlicht.

  Lees meer Gouden Beeld

 • Verloop in de Thuiszorg

  Verloop in de Thuiszorg

  11-dec-2005 1:00:00

  Lees meer Verloop in de Thuiszorg

 • "Het is heus niet zo lekker in de WAO"

  6-dec-2005 1:00:00

  Het ziekteverzuim bij de Haagse Thuiszorg halveerde dankzij een no-nonsense-aanpak. Een stap in de goede richting, meent cultuurpsycholoog Ruud Abma. ‘De leidinggevenden zullen het anders moeten gaan doen.’ door lokien de bie

  Lees meer "Het is heus niet zo lekker in de WAO"

 • Debat: Kan aandacht genezen?

  Debat: Kan aandacht genezen?

  6-dec-2005 1:00:00

  Lees meer Debat: Kan aandacht genezen?

 • Ziek.nl

  Ziek.nl

  6-dec-2005 1:00:00

  Hoewel het ziekteverzuimpercentage in Nederland al jaren terugloopt, meldt de Nederlandse werknemer zich nog altijd vaker ziek dan zijn Europese collega. Hoe komt het dat Nederland welhaast het ziekste jongetje van de klas is?

  Lees meer Ziek.nl

 • Bronnen en Achtergronden

  Bronnen en Achtergronden

  6-dec-2005 1:00:00

  Lees meer Bronnen en Achtergronden

 • Het verzuim van Nederland

  Het verzuim van Nederland

  6-dec-2005 1:00:00

  Op een gemiddelde werkdag blijft één op de twintig Nederlandse werknemers ziek thuis. Voor hun werkgevers betekent dit in 2005 alleen al een kostenpost van een slordige zes miljard euro, drie procent van de totale loonsom. Logisch dus dat werkgevers het ziekteverzuim graag tot een minimum willen beperken; en de overheid helpt, vooral in deze economisch barre tijden, graag een handje mee. De afgelopen jaren werden de wet- en regelgeving rondom ziekteverzuim versimpeld en aangescherpt. Wat doen werkgevers en overheid om het ziekteverzuim in Nederland terug te dringen? En in hoeverre slagen zij in hun missie?

  Lees meer Het verzuim van Nederland

 • Ziekteverzuim in Nederland: feiten en cijfers

  Lees meer Ziekteverzuim in Nederland: feiten en cijfers

 • Nipkow!

  Nipkow!

  22-nov-2005 0:00:00

  Eerder dit jaar won Tegenlicht samen met het VPRO-programma Holland Sport de Zilveren Nipkowschijf. Deze schijf, voor het beste televisieprogramma van het seizoen 2004-2005, is een jaarlijkse prijs van televisiecritici.

  Lees meer Nipkow!

 • 
De ramkoers van de Amerikaanse economie

  De ramkoers van de Amerikaanse economie

  20-nov-2005 1:00:00

  De rest van de wereld hoest steeds meer geld op om Amerika draaiende te houden. ,,De Verenigde Staten zijn niet langer de motor van de wereldeconomie, maar de uitlaat.''

  Lees meer De ramkoers van de Amerikaanse economie

 • Bronnen en achtergronden

  Bronnen en achtergronden

  18-nov-2005 1:00:00

  Hieronder meer informatie over de dollar en het monetaire stelsel. Daarnaast kunt u rechts op deze pagina het script downloaden zoals het in de uitzending voorkomt.

  Lees meer Bronnen en achtergronden

 • Zo goed als goud

  Zo goed als goud

  18-nov-2005 1:00:00

  Sommige experts geloven dat het tijdperk van de dollar als dé wereldmunt op zijn einde loopt en dat een eventuele val van de munt grote consequenties zal hebben voor de wereldeconomie. Maar hoe is de dollar eigenlijk aan zijn positie van belangrijkste munt gekomen? Daarvoor moeten we terug naar 1944. In dat oorlogsjaar werd in het Amerikaanse conferentieoord Bretton Woods, aan de voet van Mount Washington, de basis gelegd voor het naoorlogse monetaire stelsel. Van 1945 tot 1973 werden de valuta van de wereld tegen vaste wisselkoersen aan de dollar gekoppeld.

  Lees meer Zo goed als goud

 • 9 trillion dollars - and counting

  9 trillion dollars - and counting

  18-nov-2005 1:00:00

  In Amerika, het land waar zelfs de armste sloeber nog aan een creditcard kan komen en vrijwel alles - van coffee-to-go tot auto's en studies -op krediet gekocht wordt, is het hebben van schuld heel normaal. Ook de overheid kijkt niet op een dollar meer of minder en geeft dagelijks aanzienlijk meer geld uit dan er binnenkomt. Op 11 september 2007 passeerde de Amerikaanse staatsschuld de historische grens van 9 biljoen dollar. Hoe is het mogelijk dat de houder van dé wereldmunt zich steeds dieper in de schulden steekt?

  Lees meer 9 trillion dollars - and counting

 • Is er leven na de dollar?

  Is er leven na de dollar?

  18-nov-2005 1:00:00

  Aan het einde van ‘De dag dat de dollar valt…’ is de dollar inderdaad gevallen en kunnen we de taxi alleen nog met pakjes sigaretten betalen. Maar zijn er ook andere scenario’s denkbaar voor het leven na de dollar? Wim Boonstra, hoofd Economisch Onderzoek Rabobank Nederland, denkt van wel. In februari 2005 schreef hij het artikel ‘Leven na de dollarstandaard’. Tegenlicht vroeg hem hoe dat leven er uit zal zien.

  Lees meer Is er leven na de dollar?

 • Het valuta alfabet

  Het valuta alfabet

  18-nov-2005 1:00:00

  Evenals de onderhavige Tegenlicht-aflevering is ook dit een co-produktie van VPRO tv en NRC Handelsblad. Een veel uitgebreidere begrippenlijst voor de hele economie is te vinden op de site van de NRC. Een link daarnaar staat rechts op deze pagina.

  Lees meer Het valuta alfabet

 • Wat als de dollar valt?

  Wat als de dollar valt?

  15-nov-2005 0:00:00

  Hoe realistisch is het dollar-doemscenario? De VPRO stak zijn licht op bij financieel-economische experts. 'Op monetair gebied is het nu best goed geregeld.' (NB: dit is t.t.v. de eerste uitzending van De dag dat de dollar valt, in 2005. Kijk voor een recenter commentaar naar Jim Rogers in de uitzending Agenda 2008 van 7 januari 2008 en het commentaar op zijn uitspraken van de Nederlandse beleggingsdeskundige Rienk Kamer)

  Lees meer Wat als de dollar valt?

 • Wereldberoemd in Saudi-Arabië

  Wereldberoemd in Saudi-Arabië

  10-nov-2005 1:00:00

  Researcher/journaliste Jacqueline de Gier kan maar geen genoeg krijgen van Saudi-Arabië. Dit ondanks de inconsequenties, tegenstrijdigheden en duizenden prinsessen. Tijdens het filmen voor Tegenlicht noteerde zij voor de VPRO Gids haar indrukken. Dit verslag werd eerder gepubliceerd in VPRO Gids no. 45

  Lees meer Wereldberoemd in Saudi-Arabië

 • Biografie Prins Alwaleed Bin Talal Alsaud

  Biografie Prins Alwaleed Bin Talal Alsaud

  10-nov-2005 1:00:00

  De Saoedische prins Alwaleed Bin Talal Abdulaziz Al Saud (Riaad, 1955), beter bekend als prins Alwaleed, is de op vier na rijkste man ter wereld. Met een geschat vermogen van ruim 23 miljard dollar hoeft de prins op de Forbes-lijst van rijkste aardbewoners alleen Microsoft-topman Bill Gates, investeerder Warren Buffett, de Indiase staalmagnaat Lakshi Mittal en de Mexicaanse telecombaas Carlos Slim Helu voor te laten gaan. Alwaleed is een atypisch lid van de koninklijke familie: zijn kapitaal komt niet alleen uit de olie-opbrengsten, hij bekleedt geen politieke positie en hij houdt er opmerkelijk progressieve opvattingen op na.

  Lees meer Biografie Prins Alwaleed Bin Talal Alsaud

Pagina's