intro

Pagina's

 • “Om gek van te worden”

  “Om gek van te worden”

  2-nov-2005 1:00:00

  Op 6 november 1990 stapte Fawzia Al Bakr in een auto en reed dwars door Riyad. Het glorieuze moment duurde ongeveer vijftien minuten, daarna werd ze opgepakt door de politie en verloor ze voor twee jaar haar baan. Tegenwoordig is de schrijfster, columniste en universitair docent weer gewoon aan het werk, maar ze blijft strijdbaar.

  Lees meer “Om gek van te worden”

 • “Een ministerie binnengaan is een feest”

  “Een ministerie binnengaan is een feest”

  2-nov-2005 1:00:00

  Madeha Al Ajroush reisde als kind de wereld rond. Samen met haar man verhuisde ze in de jaren zeventig naar de Verenigde Staten, waar ze psychologie studeerde. Terug in Saoedi-Arabië bleek het lastig werk te vinden in haar vakgebied - ze ging aan de slag voor Unicef en werd professioneel fotografe. In de jaren negentig trok ze nog eens naar Amerika, waar ze afstudeerde als psychotherapeut. In Saoedi-Arabië heeft ze nu een eigen psychotherapiepraktijk, en sinds kort ook een eigen fotostudio.

  Lees meer “Een ministerie binnengaan is een feest”

 • “De zorg heeft bij ons prioriteit, niet segregatie”

  “De zorg heeft bij ons prioriteit, niet segregatie”

  2-nov-2005 1:00:00

  Toen Zeinab Abotalib medicijnen ging studeren, behoorde ze tot de eerste lichting vrouwelijke geneeskundestudentes. Na haar afstuderen zette ze in het universiteitsziekenhuis twee afdelingen op: een kinderzorgafdeling en een IVF-kliniek. Inmiddels is Zeinab met haar zevenenveertig jaar de meest hooggeplaatste vrouwelijke gynaecologe van Saoedi-Arabië.

  Lees meer “De zorg heeft bij ons prioriteit, niet segregatie”

 • 's Konings wil is wet

  's Konings wil is wet

  27-okt-2005 1:00:00

  Op 23 juli 1999 besteeg kroonprins Mohammed Ben Al-Hassan de Marokkaanse troon. Hij begon aan een project dat van Marokko een moderne constitutionele monarchie op goede voet met Europa moest maken. Zijn belangrijkste wapenfeit tot nu toe: het drastisch wijzigen in 2004 van de Mudawana, de familiewet. Een grote stap op weg naar gelijke vrouwenrechten – tenminste, op papier. Wat hield de door velen als revolutionair aangemerkte hervorming van de Mudawana precies in? En wat is, ruim een jaar later, het resultaat?

  Lees meer 's Konings wil is wet

 • Een verscheurd land

  Een verscheurd land

  20-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Een verscheurd land

 • Biografie Jamil Mroue

  Biografie Jamil Mroue

  20-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Biografie Jamil Mroue

 • De Dominotheorie

  De Dominotheorie

  20-okt-2005 1:00:00

  Lees meer De Dominotheorie

 • Wie vermoordde Hariri?

  Wie vermoordde Hariri?

  20-okt-2005 1:00:00

  “Er is aannemelijk bewijs om te geloven dat de beslissing om oud-premier Rafik Hariri te vermoorden niet zonder de goedkeuring van hooggeplaatste Syrische veiligheidsofficieren genomen kan zijn, en zonder de medewerking van hun wederhelften in de Libanese veiligheidsdiensten, niet verder georganiseerd.” (Rapport Verenigde Naties, 21 oktober 2005)

  Lees meer Wie vermoordde Hariri?

 • Biografie Emile Lahoud

  Biografie Emile Lahoud

  19-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Biografie Emile Lahoud

 • Biografie Rafik Hariri

  Biografie Rafik Hariri

  19-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Biografie Rafik Hariri

 • Biografie Sa'ad Hariri

  Biografie Sa'ad Hariri

  19-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Biografie Sa'ad Hariri

 • Biografie Marwan Hamade

  Biografie Marwan Hamade

  19-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Biografie Marwan Hamade

 • Biografie William Kristol

  Biografie William Kristol

  19-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Biografie William Kristol

 • Biografie Walid Jumblatt

  Biografie Walid Jumblatt

  19-okt-2005 1:00:00

  Lees meer Biografie Walid Jumblatt

 • Al het goede komt uit China – maar voorlopig nog niet

  Al het goede komt uit China – maar voorlopig nog niet

  7-okt-2005 1:00:00

  De afgelopen zomer werd het nieuws beheerst door de textielcrisis tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten en China. Containers vol kleding uit China mochten Europa niet in en winkeliers vreesden lege schappen voor het nieuwe seizoen. De impasse was een uitvloeisel van een crisis die al in januari 2005 begon, toen aan de ‘Agreement for Textiles and Clothing’ van de Wereldhandelsorganisatie na tien jaar een einde kwam.

  Lees meer Al het goede komt uit China – maar voorlopig nog niet

 • Intelligence Everywhere

  Intelligence Everywhere

  7-okt-2005 0:00:00

  China is allang niet meer het gesloten land van dertig jaar geleden. De indrukwekkende economische expansie en de culturele rijkdom van het land staan op dit moment volop in de aandacht. Maar ondanks het feit dat de economische grenzen steeds meer opengaan is het land nog steeds een politiestaat, waar mensenrechten en vrije meningsuiting schitteren in afwezigheid. Leidt economische en technologische ontwikkeling automatisch tot politieke liberalisering, zoals velen geloven? Vooralsnog lijkt het erop dat China juist de modernste technieken aanwendt om haar oude tactiek van onderdrukking te perfectioneren en zo het systeem in stand te houden.

  Lees meer Intelligence Everywhere

 • In de praktijk

  In de praktijk

  30-sep-2005 1:00:00

  Jeffrey Sachs is een man van de grote lijn. Door zijn bijdrage aan de totstandkoming van de Millenniumdoelen en zijn recente boek “The End of Poverty” staat hij bekend als de wetenschapper die de wereld ervan wil overtuigen dat het einde van de armoede in zicht is. Om zijn woorden kracht bij te zetten, en het verwijt te ontkrachten dat hij alleen maar oog zou hebben voor de grote ontwikkelingen, probeert hij nu ook op kleine schaal te laten zien wat zijn wonderrecept voor Afrika zou kunnen betekenen.

  Lees meer In de praktijk

 • Bronnen en achtergronden

  30-sep-2005 1:00:00

  Hoe is het mediagebruik nu, en wat zijn de toekomstplannen van de overheid? Hieronder vindt u links met meer informatie

  Lees meer Bronnen en achtergronden

 • Beloftes en schulden

  20-sep-2005 1:00:00

  Boven het podium in het Londense Hyde Park, waar op 2 juli het grootste Live8-concert werd gehouden, rolden op een scherm waarschuwende teksten aan de G8-leiders voorbij: “The world is watching” en “no more excuses” vatten kort samen hoezeer de ogen van de wereld dankzij de star power van Geldof en Bono nu op de Grote Acht in het Schotse Gleneagles gericht waren. Bij eerdere G8-bijeenkomsten had Afrika al wel op de agenda gestaan, maar nu werden schuldenverlichting en armoedebestrijding samen met klimaatafspraken tot hoofdonderwerp van de beraadslagingen. In een lijvig communiqué dat na afloop van de top verscheen werd gesproken van een ‘moment of opportunity’ voor Afrika. Bono en Geldof gaven hun zegen aan de uitkomsten, Geldof met de woorden : “a great justice has been done”. Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en wordt van verschillende kanten de balans opgemaakt. Hoeveel dank is Afrika de G8 verschuldigd?

  Lees meer Beloftes en schulden

 • Interview Bono

  Interview Bono

  20-sep-2005 1:00:00

  ***Note for English readers: The interview with Bono (30 minutes), can be seen by clicking on tv-icon on the right side of this page. Below this item a list will appear where you can choose between Real Player and Windows Media Player. ***

  Lees meer Interview Bono

Pagina's