Webspecial: Plaats des Oordeels

  • 20.04.2007
uitvergroten
Plaats Des Oordeels
Plaats des Oordeels

Irak is een puinhoop. Iran gaat nucleair. Israël is gedemoraliseerd en Amerika tot op het bot verdeeld. Tegenlicht zoomt 6 weken lang in op het Midden-Oosten, de Plaats des Oordeels, en schetst ontwikkelingen en toekomstscenario's.

Het nieuwe Midden-Oosten

Tegenlicht zoomt deze weken in op nieuwe ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waar de spanning gestaag oploopt. Nu Irak in een puinhoop is veranderd wordt in de Verenigde Staten voor het eerst kritiek hoorbaar op de machtige Israël lobby, die traditioneel een grote invloed heeft op het Amerikaanse buitenlandbeleid. Intussen wordt Iran aangewezen als het nieuwe Rijk van het Kwaad. Hoe wordt in Teheran gereageerd op de toenemende dreiging?

De rol van de media bij conflicten in het Midden-Oosten wordt kritisch bekeken: we hebben de beelden, maar hebben we ook de werkelijkheid? In Israël zien we hoe land en bevolking er na jarenlange bezettingsoorlogen psychisch voor staan.
We sluiten af met een onheilspellende toekomstvisie vol self-fulfilling prophecies; een politiek, militair en religieus doemscenario dat zich afspeelt in het hart van het Midden-Oosten van oudsher de Plaats des Oordeels.

reacties