Bankdirecteuren IJsland opgepakt

  • 10.05.2010
vlcsnap-44941
uitvergroten
vlcsnap-44941

De IJslandse politie heeft op 6 mei Hreidar Mar Sigurdsson, de voormalige bestuursvoorzitter van de gevallen bank Kaupthing, gearresteerd op verdenking van fraude en valsheid in geschrifte. Volgens de bijzondere aanklager heeft Sigurdsson zich schuldig gemaakt aan het falsificeren van documenten en het handelen in aandelen voor eigen profijt. Ook zijn collega Magnus Gudmundsson is aangehouden op verdenking van vergelijkbare praktijken.

De arrestatie komt na onderzoek van de bijzondere aanklager die IJsland heeft aangesteld om de oorzaken van de financiële crisis in de herfst van 2008 te onderzoeken. In de Tegenlicht-aflevering De IJsland-ervaring is een portret van het land te zien, met een reconstructie van wat er allemaal gebeurd is dat ertoe leidde dat in oktober 2008 de drie grootste banken van het land omvielen.

Het onderzoek wordt geleid door Eva Joly, de gerenommeerde anti-corruptie expert die in De IJsland-ervaring al aangeeft de onderste steen boven te willen hebben, en de speciale aanklager in het crisis-onderzoek: Olafur Thor Hauksson. Na een aantal tegenslagen heeft het onderzoeksteam afgelopen maand een onderzoeksrapport afgeleverd (het Black Report), waarin de vele fouten van alle betrokkenen worden benoemd, en werd er bovendien aangegeven dat arrestaties niet lang op zich zouden laten wachten...
 

reacties