Video afspelen

 • 11.01.2011
 • VPRO

Op de websites van de VPRO radio- en televisieprogramma staan vele uren audio en video uit heden en verleden. U heeft zo de mogelijkheid om uw favoriete programma's via internet op uw computer te beluisteren of te bekijken.

Voor sommige VPRO websites heeft u extra software nodig: een zogenaamde plug-in voor uw browser en een programma voor het afspelen van video en audio. De software is gratis van internet af te halen. Hieronder staan korte beschrijvingen en hulp bij het ophalen van de programma's.

Browser
We streven ernaar onze sites in zoveel mogelijk browsers goed te laten werken. U kunt gebruik maken van onder andere Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari en Microsoft Internet Explorer. Al deze browsers zijn gratis. Safari is er ook voor de Mac, en Chrome en Firefox ook voor Mac en Linux. Nieuwere sites (vanaf begin 2010) werken niet, of niet meer goed in Internet Explorer 6. Wij raden u aan up te graden naar de laatste versie, of over te stappen op een van de andere browsers zoals hierboven genoemd.

Flash
Een deel van de navigatie op de VPRO-site is gemaakt met Flash. Om deze te kunnen bekijken heeft u de Adobe Flash Player nodig. Ga naar deze site en volg de instructies op het scherm (Engels).

RealPlayer (wordt niet langer ondersteund!)
Om audio- en videobestanden van vóór 2007 op de site te kunnen horen en zien, had u het programma RealPlayer nodig. Deze software wordt niet langer door de publieke omroep ondersteund. Afleveringen die vragen om RealPlayer werken dus niet langer. Onze excuses voor het ongemak.

Windows Media Player/ Flip4Mac-plug-in
Voor audio en video vanaf 2007 heeft u de Windows Media Player nodig. Deze staat standaard geïnstalleerd op Windows-pc's. Voor Mac heeft u naast Quicktime de Flip4Mac plug-in nodig. Download deze hier.

Vanaf maart 2008 is de video op Uitzending Gemist en op de VPRO-website ook te bekijken in Quicktime. Mocht u deze plugin nog niet hebben, dan kunt u deze link volgen om Quicktime gratis te downloaden voor PC en Mac.

Silverlight
Meer uitzendingen van Uitzending Gemist en de VPRO worden aangeboden via de Silverlight-plugin. Deze is hier te downloaden. Kies of je een PC of Mac hebt en download en installeer de plugin.

De Silverlight player wil het maar niet doen op mijn Mac
Het probleem doet zich specifiek voor bij computers met een Power PC processor. Op deze computers werkt de versie van Silverlight niet die nodig is om de uitzendingen te bekijken. We hebben hiervoor helaas nog geen eenvoudige oplossing.

De Silverlight player wil niet afspelen op mijn Linux installatie
U kunt gebruik maken van de gratis Moonlight plugin. Een andere optie is om naar Uitzendinggemist.nl te gaan waar u ook Windows Media Player kunt selecteren.

RealPlayer wil niet afspelen
Heeft u de gratis RealPlayer geïnstalleerd, maar lukt het u toch niet om audio/video op de VPRO-site te bekijken of beluisteren? Probeert u dan een van de volgende opties:

 • Gooi uw cookies en tijdelijke internet-bestanden weg. Bij Internet Explorer via Tools -> Internet Options -> Temporary Internet Files -> "Delete Cookies", "Delete Files"
 • Controleer de instellingen van uw firewall. Sommige firewalls zijn te streng afgesteld en laten geen real-bestanden toe
 • Wijzig de transport-instellingen van de RealPlayer: ga in de RealPlayer naar Tools -> Preferences -> Connection -> Network Transports. Klik aan: "Manually configure" (of handmatig configureren). Klik aan "RTSP Settings". Vink hier alles uit behalve de HTTP. Hiermee omzeilt u een te strenge firewall
 • Mocht al het bovenstaande niet geholpen hebben, de-installeer dan de RealPlayer en installeer het programma opnieuw via http://www.vpro.nl/realoneplayer 

Het is sinds begin september 2009 ook mogelijk om de meeste programma's van de VPRO te bekijken en beluisteren via het nieuwe Afspelen blog. U kunt de radio-uitzendingen hier tevens downloaden als MP3 bestand.

 1. Windows Media Player: download hier deze (gratis) audio/videospeler
 2. RealOne Player (voor oudere uitzendingen): download hier deze (gratis) audio/videospeler
 3. Microsoft Silverlight downloaden
 4. Hier kunt u de gratis browser Firefox downloaden.
 5. Flip4Mac: download hier de gratis Windows Media speler voor Apple gebruikers
 6. Download Quicktime op deze site
 7. Download hier de laatste versie van de Flash Player
 8. Download de laatste versie van Microsoft Internet Explorer

reacties