rectificatie 'de Voedsel BV'

In de televisie aflevering van maandag 7 november stellen we bij beelden van een varkensslachter in de voice over dat Parmaham en Serrano vaak gewoon van een Brabants varken afkomstig is. Deze informatie is onjuist: volgens de wet kan Parmaham alleen gemaakt worden van Italiaanse varkens.
In de voice over wordt gesteld dat “Parmaham vaak gewoon van een Nederlands varken is”. Het Consorzio van Parmaham producenten heeft naar aanleiding van de uitzending bij de redactie van VPRO Tegenlicht aangegeven dat deze bewering onjuist is. Parmaham is een BBO (Beschermde Benaming van Oorsprong van de EU) en wordt uitsluitend gemaakt van de achterham van Italiaanse varkens. Alle productie-onderdelen van de boerderij tot het eindproduct worden in Italië uitgevoerd volgens vastgestelde Parmaham-productie specificaties.
volg tegenlicht:
meer zoals dit

Kadir van Lohuizen in de Tegenlicht Podcast
Afgedankte tompoezen eindigen als varkensvoer, ham uit Italië en Spanje komt eigenlijk uit Brabant en de hele wereld eet Nederlandse uien, behalve Nederland zelf. Fotograaf Kadir van Lohuizen dook in de gekke wereld van de voedselindustrie en kwam verbaasd weer naar buiten. In de Tegenlicht Podcast vertelt hij wat hij tegenkwam.

zo voedt Nederland de wereld
Exportland Nederland is de op één na grootste leverancier van voedsel wereldwijd. Maar hoeveel produceren we dan precies, en hoe ziet dat eruit? Kadir van Lohuizen ging met zijn camera op pad en legde vast waar een klein land groot in is.

The bigger picture
In hoeverre zal de coronacrisis een kantelmoment in ons mondiale systeem worden? Tegenlicht zoomt uit en probeert het grotere plaatje te zien. Zien we de contouren van een nieuw en meer toekomstbesteding wereldsysteem?
De toekomst in je inbox
Je bent er bijna...
Om de nieuwsbrief te ontvangen doe je het volgende:
- Open je e-mail en zoek naar een bericht van ons
- Bevestig je e-mailadres
- Je ontvangt nu regelmatig onze nieuwsbrief 🥳