Future Food

Hoe eten we, over twintig, veertig, of zestig jaar? Je ziet het zondag 15 maart, in 'Future food'.
Eten evolueert. Het klimaat, wereldwijde ongelijkheid in voedselverdeling én onze eigen gezondheid maken dat we eten anders moeten aanvliegen. Samen met techniekfilosoof Koert Van Mensvoort en verschillende voedsel-innovators stelt Tegenlicht het menu van de toekomst samen om de vraag te beantwoorden: hoe eten we in 2040?
We kunnen er nu misschien nog niet veel bij voorstellen, maar hoe eten we, over twintig, veertig, of zestig jaar?
Eén geluid dat de laatste jaren steeds meer te horen is, is het pleidooi voor korte en circulaire productieketens. Aardappelen die nooit meer dan twintig kilometer reizen en dieren die alleen nog de reststromen van ons voedselsysteem eten, bijvoorbeeld.

volgende aflevering
22 maart, Virus van morgen
over de uitzending
hoe gaan we anders eten?
Het wordt ook steeds duidelijker dat er iets moet veranderen aan ons eigen eetgedrag. Veel mensen zijn nog huiverig om volledig over te stappen van dierlijke naar plantaardige eiwitten – het zogenaamde AVG’tje blijft de Nederlander dierbaar. Maar de grens tussen een hamburger van honderd procent rundvlees en één van honderd procent plantaardige ingrediënten is nu al aan het vervagen. Is het een kwestie van smaak, of van tijd?
'Is lokale landbouw een duurzame manier van leven?' ▾
Eén ding is zeker, en dat is dat zowel de voedselindustrie als onze eetgewoonten op de schop moeten. Investeerders mogen hun handen dichtknijpen, want wie weet wat wij willen eten én de ingrediënten voor het menu van morgen kent, kan straks 9 miljard monden gaan voeden.

Regie: Geert Rozinga
Research: Olaf Oudheusden
Productie: Sharon Yosef
Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak
over de sprekers
de mensen die vorm geven aan de toekomst van ons eten
wie zijn deze koks, strategen en designers? ▾

Joris Bijdendijk
chef-kok RIJKS
Bijdendijk wist al vroeg dat hij kok wilde worden; nu heeft hij zijn eigen restaurant waar hij maar liefst 62.000 gasten per jaar ontvangt. Hij is de trotse eigenaar van meerdere Michelinsterren en met zijn nuchtere, principiële en efficiënte kijk op koken belandde hij in de Trouw Duurzame top 100 van 2017.
Joris Bijdendijk pleit ervoor dat de Hollandse keuken zichzelf opnieuw uitvindt op een duurzame manier: meer seizoensgroenten, regionaal eten, én circulair eten.
'eten is het belangrijkste materiaal ter wereld'
– Marije Vogelzang, designer
Manfred Aben
directeur innovatie Unilever
Manfred Aben behaalde in 1995 een PhD in Computer Science en Kunstmatige Intelligentie aan de UvA. In datzelfde jaar begon zijn carrière bij Unilever, destijds als AI-ontwikkelaar en projectbegeleider.
In 2018 ontfermde hij zich binnen Unilever over de bedrijfstak Voedselinnovatie. Hij begeleidt interdisciplinaire teams in Engeland, Nederland en India. Ook is hij hoofd van het Unilever Global Foods Innovation Centre 'The Hive' in Wageningen waar de Research & Development-departementen van onder andere Knorr, De Vegetarische Slager en Calvé zijn gevestigd.

leesvoer

Deze waste warrior strijdt tegen voedselverspilling
Allemaal leuk en aardig, dat toekomstvoedsel, maar we producéren al heel veel eten. En gooien vervolgens ook nog eens een boel weg. Kan dat slimmer? Ja, zegt Joost, die met een app een ware anti-verspillingsrevolutie ontketende.

De toekomst op je bord?
Benieuwd hoe we straks die elf miljard monden gaan voeden? We vroegen zes culinaire toekomstdenkers om het menu van morgen samen te stellen. Voilà, hier vind je dé recepten.

Louise Fresco is bestuursvoorzitter van Wageningen University en als wetenschapper gespecialiseerd in landbouw en voedsel. Hoe ziet zij de toekomst van grootschalige landbouw in krimpgebieden?
Abonneer je hier: Apple Podcasts, Stitcher of RSS-feed op alle afleveringen
bezoek een Meet Up

meer over de toekomst van voedsel

wachten op het kweekvlees
kijk 'Vleeskwekers'

de betonnen boerderijen
kijk nu 'Boer zoekt voedselflat'

hoe word je duurzame ondernemer?
bekijk hier 'Groene voedselpioniers'