Nederlandse overheid investeert 60 miljoen in kweekvlees

Nederland moet koploper worden op het gebied van kweekvlees. Vandaag kondigde de overheid aan dat ze 60 miljoen euro uittrekt voor onderzoek, onderwijs en opschaling. Het is de grootste publieke investering in kweekvlees ooit.
Echt vlees waar geen dieren voor zijn geslacht. Al jaren werken talloze bedrijven in Nederland aan 'cellulaire agricultuur,' waarbij dierlijke producten in een lab worden opgekweekt uit stamcellen van vee. Er is veel belangstelling voor, maar de mogelijkheid om het op de markt te brengen is nog heel ingewikkeld. Daar lijkt nu verandering in te komen.
Vanmiddag kondigden Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en commissievoorzitter Jeroen Dijsselbloem aan dat het Nationaal Groeifonds 60 miljoen uittrekt voor onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van cellulaire agricultuur. Ook moeten de middelen om de productie op te schalen publiek toegankelijk worden. Het Nationaal Groeifonds ondersteunt projecten die zorgen voor economische groei op de lange termijn.

Hoe maken we de geesten rijp voor kweekvlees?
Kweekvlees is de voedselbelofte van de toekomst, maar in de supermarkt ligt het nog niet. VPRO Tegenlicht verkent drie hoopvolle ontwikkelingen rond vlees uit het lab.
Kweekvlees voor iedereen
Een consortium van twaalf organisaties en startups onder de naam Cellulaire Agricultuur Nederland heeft het voorstel voor financiering ingediend. Onder hen bevinden zich de Universiteit van Wageningen, TU Delft, Meatable en Respect Farms, dat de eerste kweekvleesboerderij zou moeten worden. Zodra de middelen beschikbaar komen aan het eind van dit jaar, gaan zij hun groeiplan uitvoeren.
Ira van Eelen is de mede-oprichter van Respect Farms en tevens de dochter van Willem van Eelen, die kweekvlees ooit bedacht. Ze is blij met de aankondiging. 'Dit is wereldwijd de grootste publieke investering in kweekvlees ooit. Er ging wel al veel privaat geld om in bedrijven, die allemaal bezig zijn met hun eigen idee waar niemand bij kan. Maar dit is geld dat naar universiteiten en naar onderwijs gaat. Dat gebeurt nergens anders.'

Vleeskwekers
De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?
uit het archief: Vleeskwekers (2018)
Jaarlijks worden zeker 50 miljard dieren geslacht om aan ons verlangen naar vlees te voldoen. Bijna een vijfde van de CO2-uitstoot op aarde is afkomstig uit die veeteelt. Het blijkt lastig om minder vlees te eten: veel mensen vinden vlees gewoon lekker en de vraag ernaar neemt nog steeds toe. Dat was voor kweekvleespionier Willem van Eelen de reden om ‘in vitro vlees’ te bedenken. Na zijn overlijden kreeg dochter Ira van Eelen in 2017 een telefoontje uit Silicon Valley. CEO Josh Tetrick van het jonge bedrijf Just nodigde haar uit om kweekvlees te komen eten in hun laboratorium in San Francisco. Het bedrijf kocht de patenten van haar vader en staat nu in de startblokken om daadwerkelijk kweekvlees te maken en verkopen.
Vestigingsklimaat
Er duiken steeds meer startups op die zich bezighouden met 'precisiefermentatie': het creëeren van dierlijke eiwitten via een chemisch proces. Daar liggen talloze kansen, volgens van Eelen. 'Die bedrijven moeten niet denken dat ze naar Silicon Valley of naar Singapore moeten. Dat kun je gewoon hier doen.'
'Met deze investering zegt de overheid: wij willen hier een leidende rol in spelen. Overheden financieren onderzoek naar kweekvlees en zorgen dat er faciliteiten zijn waar bedrijven mee kunnen werken, en dat er studenten worden opgeleid die zich hierop richten.' Op die manier wordt Nederland ook een aantrekkelijke vestigingsplek voor buitenlandse bedrijven die zich hiermee bezighouden.
meer zoals dit

#9 Fake of kweekvlees
Kweekvlees in Nederland: even leek het erop dat het snel op ons bord zou liggen. Maar de voedsel- en warenautoriteit verbood elke consumptie en verzegelde het uit stammencellen gekweekte vlees. Regisseur Rob van Hattum maakte onlangs de Tegenlicht-uitzending Vleeskwekers. Tom Reijner interviewde hem hierover, temeer omdat de uitzending nog een staartje kreeg met Kamervragen van D66. Waar komt de weerstand vandaan? Want hoewel kweekvlees wordt gezien als alternatief voor de milieuvervuilende en dieronvriendelijke bio-industrie is het ook omstreden. Is het geen fake vlees?

Hoe maken we de geesten rijp voor kweekvlees?
Kweekvlees is de voedselbelofte van de toekomst, maar in de supermarkt ligt het nog niet. VPRO Tegenlicht verkent drie hoopvolle ontwikkelingen rond vlees uit het lab.

Vleeskwekers
De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?

Eindelijk kweekvlees in Nederland?
Tegenlicht-regisseur Rob van Hattum maakte in 2018 een uitzending over kweekvlees, vlees gekweekt in een laboratorium. Diervriendelijk en een stuk groener.

Duurder vlees kan andere boodschappen juist goedkoper maken
Keer op keer houden politieke partijen hogere belastingen op vlees tegen, omdat ‘de gehaktbal wel betaalbaar moet blijven’ voor iedereen. Maar wat als zo’n vleestaks juist de sleutel is naar een veel goedkopere supermarkt?
@vprotegenlicht
De toekomst in je inbox
Je bent er bijna...
Om de nieuwsbrief te ontvangen doe je het volgende:
- Open je e-mail en zoek naar een bericht van ons
- Bevestig je e-mailadres
- Je ontvangt nu regelmatig onze nieuwsbrief 🥳