Duurder vlees kan andere boodschappen juist goedkoper maken

Keer op keer houden politieke partijen hogere belastingen op vlees tegen, omdat ‘de gehaktbal wel betaalbaar moet blijven’ voor iedereen. Maar wat als zo’n vleestaks juist de sleutel is naar een veel goedkopere supermarkt?
Het meeste recente IPCC-rapport liegt er niet om: als we de aarde leefbaar willen houden, moeten we alle aspecten van ons leven op korte termijn fundamenteel veranderen. Wat we eten is daar onvermijdelijk onderdeel van. En dan kom je al snel uit bij een van de meest vervuilende voedingsbronnen: vlees.
Vorige week dinsdag kondigde landbouwminister Henk Staghouwer (CU) aan dat hij een onderzoek wil starten naar de invoering van een vleestaks. Hij wil uitvinden of hogere belastingen mensen er inderdaad toe zetten om minder vlees te eten. Als dat klopt, kan de taks op termijn voordelige effecten hebben voor het klimaat en de volksgezondheid.

De hitte op Antarctica is het zoveelste teken dat ons klimaat in de extreme gevarenzone zit
Meteorologen spreken van een ‘freak event’. Zowel de Noord- als Zuidpool kampen al een week met extreme hitte. Is dit een aanwijzing dat de aarde nog sneller opwarmt dan we al dachten?
Gevoelig onderwerp
Vlees is een gevoelig onderwerp in de Nederlandse politiek. Een ruime Kamermeerderheid wees Staghouwer’s plan dan ook direct af, waaronder zijn twee coalitiegenoten VVD en CDA. Zij vinden dat vlees voor de gewone Nederlander betaalbaar moet blijven. In het licht van de gestegen brandstof- en voedselprijzen moeten we boodschappen immers niet nóg duurder gaan maken. Aldus Derk Boswijk (CDA) via Twitter.
Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We zouden een aanzienlijk groter deel van de wereldwijde voedselproductie kunnen besparen door minder vlees te eten, dan wat er nu tekort is door de oorlog in Oekraïne. Zo kunnen we bovendien op tijd ruimte maken voor een nieuw voedselsysteem waarin er meer eten overblijft voor iedereen. Doen we dat niet, dan zullen de prijzen van al ons voedsel in de toekomst alleen maar blijven stijgen.
als we geen ruimte maken voor een nieuw voedselsysteem, zullen de prijzen in de toekomst nog verder stijgen

Hongerige dieren
Dieren hebben een heleboel voedsel nodig. Tegelijkertijd zetten ze maar een fractie van dat voedsel om in iets eetbaars. Oftewel, van elke honderd calorieën die een varken binnenkrijgt, blijven er ongeveer negen over om te eten.

In termen van eiwit is alleen de kip nog relatief efficiënt: daar houd je 21 gram eiwit aan over voor elke honderd die je haar voert.

Het minst efficiënt is de koe. Die produceert slechts drie gram eiwitten voor elke honderd gram eiwitten die ze eet, en drie calorieën voor elke 100 calorieën die ze eet.

we geven ons kostbare voedsel aan dieren die ons daar een fractie voor teruggeven

Ons dagelijks brood
Niet voor niets hamert het IPCC al jaren erop dat vooral de rijke landen hun vleesproductie snel moeten afremmen. Toch neemt die tot op heden nog steeds toe, onder andere doordat de EU nog altijd reclames subsidieert die vlees eten stimuleren. Bovendien zal de wereldwijde groei van de economische middenklasse - en de wereldbevolking in het algemeen - de mondiale vleesconsumptie tot 2030 nog met minstens 14 procent doen stijgen.
Zulke consumptiniveaus zijn des te onhandiger in een tijd waarin oorlog, klimaatverandering en verstoringen in de handelsketen de voedselzekerheid van mensen in gevaar brengen. Naar schatting gaat 35 procent van al het graan wereldwijd naar de veehouderij. De handel daarin staat momenteel onder hoge druk, omdat Rusland en Oekraïne tezamen een kwart van al het graan in de wereld produceren.
De stijgende prijzen en tekorten van graan zorgen nu al wereldwijd voor grote zorgen over de voedselzekerheid. Egypte, dat erg afhankelijk is van Oekraïne voor graan, is zich nu razendsnel in de schulden aan het werken om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Volgens de VN zouden de voedselprijzen over de hele linie nog met 22 procent kunnen stijgen in bijna alle landen. Want ook droogte, overstromingen, insectenplagen en verzilting als gevolg van klimaatverandering leiden met ieder voorbijgaand jaar tot een hogere kans op mislukte oogsten.

hoe gaat het eigenlijk met kweekvlees?
Kweekvlees is de voedselbelofte van de toekomst, maar in de supermarkt ligt het nog niet. VPRO Tegenlicht verkent drie hoopvolle ontwikkelingen rond vlees uit het lab.
als we stoppen met de veehouderij, kunnen we met een kwart van de huidige landbouwgrond voedsel voor de hele wereld produceren
De werkelijke prijs
Natuurlijk kan niet al het land waar dieren op worden gehouden meteen worden omgezet in vruchtbare grond, en is niet al het veevoer per definitie eetbaar voor mensen. Maar zelfs dan zouden we volgens berekeningen nog maar 25 procent van onze huidige landbouwgrond hoeven te gebruiken om de hele wereldbevolking van genoeg voedsel te voorzien. De overige 75 procent kunnen we met behulp van boeren bijvoorbeeld teruggeven aan de natuur of aan het water, gebruiken voor hernieuwbare energie, of gebruiken om zelf op te wonen.

De boer van de toekomst
Nederland is als tweede landbouwexporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar onze bodem raakt steeds verder uitgeput en de biodiversiteit verschraalt. Het roer moet om. Maar hoe? Welke nieuwe ideeën en technologieën zijn er voor de boer van de toekomst?

De vuistregel van een vrije economie is dat hoe meer er van iets is, hoe goedkoper het wordt. En hoe goedkoper iets is, hoe meer het verkocht wordt. De huidige productie van vlees vormt een belemmering voor de productie van veel meer eten met veel meer voedingswaarde. Ja, als er een vleestaks komt wordt alles eventjes veel duurder. Maar het werkt wel, zo concludeerden onderzoekers in 2016 al. Het kan ervoor zorgen dat mensen niet iedere dag, maar misschien nog maar een of twee keer per week vlees eten.
De bittere realiteit is dat vlees eigenlijk al heel duur is: de kosten voor milieu en maatschappij overstijgen de opbrengsten, en in de plaats ervan had er heel veel meer brood, groente, en soja kunnen worden geproduceerd. De prijs in de winkel is gewoon al die tijd onredelijk laag geweest. Als een vleestaks ervoor zorgt dat mensen minder vlees kopen, blijft er uiteindelijk meer land over om goedkoper voedsel te verbouwen dat direct naar mensen gaat.
meer zoals dit

Future Food
Eten evolueert. Het klimaat, wereldwijde ongelijkheid in voedselverdeling én onze eigen gezondheid gebieden dat we eten anders gaan aanvliegen. Samen met techniekfilosoof Koert Van Mensvoort en verschillende voedsel-innovators stelt Tegenlicht het menu van de toekomst samen om de vraag te beantwoorden: Hoe eten we in 2040?

Hoe maken we de geesten rijp voor kweekvlees?
Kweekvlees is de voedselbelofte van de toekomst, maar in de supermarkt ligt het nog niet. VPRO Tegenlicht verkent drie hoopvolle ontwikkelingen rond vlees uit het lab.

Hoe de boer een spil kan zijn in de woningmarkt
In 2030 moeten er één miljoen woningen zijn gebouwd om de woningnood op te lossen. Nieuwbouwprojecten liggen momenteel stil door de stikstofregeling, dezelfde regeling die Nederlandse boeren dwarszit. De uitweg: hennep.

De boer van de toekomst
Nederland is als tweede landbouwexporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar onze bodem raakt steeds verder uitgeput en de biodiversiteit verschraalt. Het roer moet om. Maar hoe? Welke nieuwe ideeën en technologieën zijn er voor de boer van de toekomst?

Plattelandspioniers
Mede door de hoge vastgoedprijzen trekken veel starters, startups en jonge gezinnen uit de stad naar het platteland. Wie over de stadsmuren tuurt ziet groen, een huis met een tuin, ruimte voor experiment en innovatie. Nederlandse plattelandspioniers geven vorm aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Wat kunnen we van deze vernieuwers leren?

Groen Goud
Al meer dan 15 jaar is de cameraman en ecoloog John D. Liu bezig met zijn wereldwijde missie om woestijnen te vergroenen en biodiversiteit te herstellen. Het begon allemaal in 1995 toen Liu het Löss-plateau in China filmde.

Zo zou ons voedelsysteem eruit kunnen zien in 2050
Hoe zou ons voedselsysteem er uit kunnen zien in 2050? Dat was de vraag waarop wetenschappers Imke de Boer en Evelien de Olde een prijswinnend antwoord formuleerden.

Vleeskwekers
De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?
@vprotegenlicht
De toekomst in je inbox
Je bent er bijna...
Om de nieuwsbrief te ontvangen doe je het volgende:
- Open je e-mail en zoek naar een bericht van ons
- Bevestig je e-mailadres
- Je ontvangt nu regelmatig onze nieuwsbrief 🥳