het menu van morgen

Bestaat er een dieet waarmee we de hele wereld kunnen voeden, en tegelijkertijd het klimaat een handje kunnen helpen? In deze Tegenlicht Meet-up kijken bekijken we het menu van morgen. Wat ligt er op ons bord, als we ons voedselsysteem radicaal hebben omgegooid?
De transitie naar een plantaardig dieet is hard nodig om de wereldbevolking te voeden zonder de planeet verder schade toe te brengen. Maar als gewoontedieren vinden we het knap lastig om minder vlees te eten. Zou ons gedrag veranderd kunnen worden door een radicaal alternatief: stel dat voedsel niet meer nodig is om te overleven. Hoe zou dit de sociale praktijken en gedragingen rondom voedsel beïnvloeden? Wat zou het kunnen opleveren voor de voedseltransitie?
Of hoeft dat helemaal niet als we juist meer voedsel gaan produceren op minder land? Als we onze voedselproductie intensiveren en concentreren op de meest vruchtbare plekken, kunnen we meer dan de helft van Europa herbestemmen. In deze Tegenlicht Meet-up verkennen we deze totaal verschillende visies op het menu van morgen. En laat voedselplukker Thirza Prak ons zien dat een alternatief voedselsysteem veel dichterbij is dan we denken. Wat is er eigenlijk allemaal eetbaar op het Lowlands terrein?
in deze meet-up

Sigrid Wertheim-Heck
Sigrid Wertheim-Heck doet onderzoek naar ons voedselsysteem aan de Wageningen Universiteit.

Thirza Prak
Thirza Prak is botanisch expert en wildplukker.

Hidde Boersma
Hidde Boersma is bioloog en wetenschapsjournalist. Hij schrijft over ecomodernisme en maakte documentaire Well Fed, over het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen in ontwikkelingslanden.

Karsten de Vreugd
Karsten de Vreugd is documentairemaker. Hij maakte de film Paved Paradise (2023), waarin hij samen met Hidde Boersma op zoek gaat naar hoe écht duurzame voedselproductie eruitziet.
kijk documentaire Future Food
Eten evolueert. Het klimaat, wereldwijde ongelijkheid in voedselverdeling én onze eigen gezondheid maken dat we eten anders moeten aanvliegen. Samen met techniekfilosoof Koert Van Mensvoort en verschillende voedsel-innovators stelt Tegenlicht het menu van de toekomst samen om de vraag te beantwoorden: hoe eten we in 2040?
We kunnen er nu misschien nog niet veel bij voorstellen, maar hoe eten we, over twintig, veertig, of zestig jaar?
Eén geluid dat de laatste jaren steeds meer te horen is, is het pleidooi voor korte en circulaire productieketens. Aardappelen die nooit meer dan twintig kilometer reizen en dieren die alleen nog de reststromen van ons voedselsysteem eten, bijvoorbeeld.

Future Food
Eten evolueert. Het klimaat, wereldwijde ongelijkheid in voedselverdeling én onze eigen gezondheid gebieden dat we eten anders gaan aanvliegen. Samen met techniekfilosoof Koert Van Mensvoort en verschillende voedsel-innovators stelt Tegenlicht het menu van de toekomst samen om de vraag te beantwoorden: Hoe eten we in 2040?
aan deze talk werkten mee
presentatie
Anna Gimbrère
Rob van Hattum
research
Sharine Rijsenburg
productie
Regina Rijpkema
Koos van de Merbel
Nicole Cremers
Jeroen Beumer
Olivier Schuringa
vormgeving
Julia Veldman
online redactie
Tara Vierbergen
Lotte Schuengel
Daan Kuys
eindredactie
Jasper Koning
Geert Rozinga
© VPRO 2023
De toekomst in je inbox
Je bent er bijna...
Om de nieuwsbrief te ontvangen doe je het volgende:
- Open je e-mail en zoek naar een bericht van ons
- Bevestig je e-mailadres
- Je ontvangt nu regelmatig onze nieuwsbrief 🥳