De voedsel BV

Het kleine Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen laat zien hoe dat eruitziet. Hij geeft een ontluisterend kijkje in de keuken van onze voedselindustrie.
Van alle groenten in de wereld heeft 70 procent via zaadveredeling een Nederlandse origine. We zijn de grootste tomatenexporteur van Europa. En onze uien gaan massaal naar Afrika. We importeren dan weer sperzieboontjes uit Kenia en asperges uit Peru. Daarentegen staat in Amsterdam Sloten de grootste indoorfarm van Europa, waarmee half Amsterdam in de toekomst van verse groenten kan worden voorzien.
De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor ten minste 25 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor komt de voedselvoorziening steeds meer onder druk te staan. Fotojournalist Kadir van Lohuizen gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En waar brengen we het naartoe?
lees meer

Duurder vlees kan andere boodschappen juist goedkoper maken
Keer op keer houden politieke partijen hogere belastingen op vlees tegen, omdat ‘de gehaktbal wel betaalbaar moet blijven’ voor iedereen. Maar wat als zo’n vleestaks juist de sleutel is naar een veel goedkopere supermarkt?

Deze biologische boer laat zich niet tegenhouden door de bank
Boeren liggen onder vuur, maar zijn keihard nodig. Boer Brunia laat zien hoe je óók kunt boeren: biologisch en zonder antibiotica of krachtvoer.'

Nederlandse overheid investeert 60 miljoen in kweekvlees
Nederland moet koploper worden op het gebied van kweekvlees. Vandaag kondigde de overheid aan dat ze 60 miljoen euro uittrekt voor onderzoek, onderwijs en opschaling. Het is de grootste publieke investering in kweekvlees ooit.

Wat ligt er over 20 jaar op ons bord?
Als de trend naar bewuster, milieu- en diervriendelijker eten zich blijft doorzetten, wat kunnen we dan in de toekomst op ons bord verwachten?

Hoe agro-ecologie kan zorgen voor meer waardering voor de boer
Het lijkt een onmogelijke taak: de landbouw milieuvriendelijker maken, meer waardering voor de boer, én de wereld voeden. Toch is het mogelijk, door overstappen op de ‘agro-ecologie.’ Een gesprek met de Argentijnse hoogleraar Pablo Tittonell.

Van Lohuizen laat zien dat varkens en kippen deels gevoed worden met afgekeurde stroopwafels, wine gums, slagroomtaarten, donuts en ander voedselafval, en dat in de grootste varkensslachterij van Nederland wel 20.000 varkens per dag worden geslacht. De koppen, poten en ingewanden gaan naar China, de 'spareribs' naar de VS en de hammen naar Italië en Spanje om als Italiaanse of Spaanse ham weer terug te keren naar Nederland.
Van Lohuizens visuele onderzoek naar de wereld achter onze voedselproductie en -consumptie zet aan het denken. Wat zou de toekomst van dit voedselsysteem ons kunnen brengen?
Camera en regie: Kadir van Lohuizen
Fotografie: Kadir van Lohuizen
Montage: Chris van Oers
Research: Barbara Vos, Anna Lopriore, Daria Birang
Productie: Zoe de Wilde en Regina Rijpkema
Eindredactie: Doke Romeijn en Geert Rozinga

Kadir van Lohuizen in de Tegenlicht Podcast
Afgedankte tompoezen eindigen als varkensvoer, ham uit Italië en Spanje komt eigenlijk uit Brabant en de hele wereld eet Nederlandse uien, behalve Nederland zelf. Fotograaf Kadir van Lohuizen dook in de gekke wereld van de voedselindustrie en kwam verbaasd weer naar buiten. In de Tegenlicht Podcast vertelt hij wat hij tegenkwam.

over de maker ↓

Kadir van Lohuizen
fotograaf en filmmaker
Kadir van Lohuizen (1963) begon direct na zijn middelbare schooltijd met reizen en fotograferen. In 1988 startte hij als professioneel fotojournalist. Van Lohuizen reisde de hele wereld rond om maatschappelijke transities en conflictgebieden vast te leggen. Zijn foto’s, over bijvoorbeeld de Palestijnse opstand en diverse conflicten in Afrika, zijn gepubliceerd door internationale media.
Voor zijn werk won Van Lohuizen meerdere keren een Zilveren Camera. In 2018 kreeg hij bij Wold Press Photo de eerste prijs in de categorie ‘Environment Stories’ voor zijn fotoproject ‘Wasteland’. Hij fotografeerde het afvalmanagement in diverse grote steden over de hele wereld. Zijn foto’s van groeiende afvalbergen en straten bezaaid met afval laten zien hoe groot de impact van afval op onze wereld is.
De laatste jaren zijn klimaatcrisis, de veranderende natuur en de menselijke impact belangrijke thema’s in de fotoprojecten van Van Lohuizen. Toen in 2020 de coronacrisis begon, moest ook Van Lohuizen stoppen met reizen. Zijn wereldwijde blik werd gedwongen afgebakend tot zijn thuisland, Nederland.
Van Lohuizen begon een nieuw project: ‘food for thought’. Een fotoproject over de voedselstromen in de wereld. Een wereldwijd systeem waarin Nederland een belangrijke rol speelt. Van Lohuizen focust in zijn eerste hoofdstuk dan ook op de rol van Nederland in de voedselindustrie.
Van Lohuizen maakte eerder de aflevering 'Verovering van de Noordpool'
De toekomst in je inbox
Je bent er bijna...
Om de nieuwsbrief te ontvangen doe je het volgende:
- Open je e-mail en zoek naar een bericht van ons
- Bevestig je e-mailadres
- Je ontvangt nu regelmatig onze nieuwsbrief 🥳
20 jaar toekomst verkennen met tegenlicht
Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 tegenlicht-afleveringen op een nieuwe manier beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Zoek naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots.